Για εμάς τους βιβλιόφιλους, η 23η Απριλίου είναι η μέρα μας! Η UNESCO καθιέρωσε την ημερομηνία αυτή, από το 1995 και μετά, ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αλλά και Παγκόσμια Ημέρα των Εκδοτών και των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Τι το σημαντικό, όμως, έχει η συγκεκριμένη ημερομηνία για τις τέχνες και τα γράμματα;
Η 23η Απριλίου του 1616 ήταν η μέρα που έφυγαν από τη ζωή δύο πολύ σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας Miguel de Cervantes και ο Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας William Shakespeare.
Η ιστορία όμως της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου βρίσκεται ακόμα πιο πίσω, στο 1436. Η Ισπανία, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή της Καταλονίας, ήταν το μέρος εκείνο όπου για πρώτη φορά οι βιβλιοπώλες ξεχώρισαν την ημέρα αυτή και αποφάσισαν να της δώσουν έναν πιο «εορταστικό» χαρακτήρα, με εκδηλώσεις που αφορούν στο βιβλίο και πλέον αποτελούν έθιμο. Οι Καταλανοί την 23 Απριλίου κάθε χρόνο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίων και Ρόδων, που συμπίπτει με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου και συγκαταλάγεται στις επίσημες γιορτές του τόπου.
Οι Καταλανοί, επηρεασμένοι από έναν μεσαιωνικό θρύλο, συνδεδεμένο και με τον Άγιο Γεώργιο, ξεχύνονται στους δρόμους και τα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα, δίνοντας οι άντρες ένα τριαντάφυλλο στις γυναίκες, και εκείνες με τη σειρά τους ένα βιβλίο. Πιστεύεται ότι διακινούνται μόνο την ημέρα αυτή στη Βαρκελώνη εκατομμύρια τριαντάφυλλα και πολλές χιλιάδες βιβλία.
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται με εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, στους δήμους, σε βιβλιοθήκες, ινστιτούτα και ιδρύματα.