Για όλους αυτούς που αγαπούν την ιστορία και βρίσκουν ενδιαφέρουσα την προσέγγισή της μέσα από μαρτυρίες και βιώματα ανθρώπων που την έζησαν, αλλά και για εκείνους που θέλουν να δουν με μια άλλη οπτική κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, μόλις κυκλοφόρησαν δύο νέα βιβλία από τις Εκδόσεις Αρχείο, τα οποία και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα !
Πατησίων 41 – Ευρυδίκη Τρισόν- Μιλσανή
Έχεις καθίσει ποτέ να παρατηρήσεις πόσα νεοκλασικά κτήρια έχει η γειτονιά σου; Έχεις σταθεί ποτέ μπροστά σε αυτά τα κτήρια- στολίδια, κρυμμένα ανάμεσα στο άχαρο τσιμέντο, να τα παρατηρήσεις; Άλλα είναι σπίτια, άλλα είναι γραφεία, άλλα είναι μουσεία, άλλα είναι παρατημένα στην μοίρα τους. Όλα έχουν την δική τους ιστορία, πολλές φορές δεμένη με την ίδια την ιστορία της πόλης που τα φιλοξενεί.
Την ιστορία ενός από αυτά τα σπίτια και της οικογένειας που κατοικούσε, διηγείται η Ευρυδίκη Τρισόν- Μιλσανή, σημερινή ιδιοκτήτρια του οικήματος και εγγονή του Μηνά Μιλσανή, του ανθρώπου που το έχτισε. Μια ιστορία τόσο ενδιαφέρουσα, όσο και απολαυστική, έρχεται στο φως σε μια εποχή που το κέντρο της Αθήνας, καθώς και τα διατηρητέα κτήριά της, αποτελούν καθημερινό θέμα συζήτησης, κατά τη νέα αυτή φάση που διανύει η πόλη.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.bookbox.gr/item/613977-patision-41
Αναζητώντας τον ελληνικό μύθο (Η περιήγηση ενός Ελβετού επιστήμονα στην Ελλάδα του ’60) – Έμιλ Τσάουγκ
Το 1960 ο Εμίλ Τσάουγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας η οποία ανέλαβε το έργο της εγκατάστασης της Πρώτης Μονάδας Ηλεκτρισμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, επισκέφθηκε για άλλη μια φορά την Ελλάδα, με σκοπό αυτή τη φορά να τη γνωρίσει καλύτερα. Ταξίδεψε σε όλη την επικράτεια επί έναν μήνα και, δύο χρόνια αργότερα, επανέλαβε το ταξίδι, προσθέτοντας νέους προορισμούς. Ενθουσιασμένος και συγκινημένος από την Ελλάδα, ο Τσάουγκ κατέγραψε τις εντυπώσεις του, τις δακτυλογράφησε και, το 1963, τις απέστειλε στον Γ. Κ. Παπακωνσταντίνου, τον άνθρωπο ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του αντιπροσώπου της ελβετικής εταιρίας στην Ελλάδα, στο αρχείο του οποίου οι επιστολές αυτές βρέθηκαν πρόσφατα.
Το “Αναζητώντας τον ελληνικό μύθο” είναι η σύνθεση των εντυπώσεων αυτών, από την σκοπιά του Ελβετού επιστήμονα.
Προμηθευτείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/613966-anazitontas-ton-elliniko-mytho
* Οι Εκδόσεις Αρχείο έχουν ως κύριο στόχο τη διατήρηση ενός αρχείου, μέσα από τη διάσωση και την καταγραφή μιας σειράς κειμένων ιδιωτών και επωνύμων από προηγούμενες γενιές, κειμένων που πρόκειται να αποτελέσουν μελλοντικό αρχείο, καθώς και κειμένων αρχαιολογικής σημασίας.